Green building bostadskvarter till Korsholm

Ett greenbuilding koncept med ekologiskt byggande och invårnas trivsel i fokus.Smedsby får ett nytt unikt kvarter
Tomten Är Reserverad Och Nu Börjar Planeringen

Omsorg Bostäder planerar ett helt nytt kvarter i centrala Smedsby. Kvarterstänkande, tjänster och delningsekonomi är hörnstenar.
Invid rondellen till Centrumvägen finns en tom hörntomt, bara ett stenkast från affärerna och tjänsterna på Marknadsvägen. Läget är ypperligt, mitt i centrala Smedsby. Omsorg Bostäder, ett koncept som österbottniska SJT Trade står bakom, kommer nu att planera ett unikt kvarter där.

Den här tomten är det frågan om.

– Tomten har ett otroligt bra läge, nära matbutik, nära läkarcentral, nära bibliotek och dessutom bredvid ett grönområde, säger Saul Mäenpää, styrelseordförande för SJT Trade. SJT Trade och byggföretaget MKM Solutions har reserverat tomten.

Unik helhet
I det nya kvarteret planeras 50-60 bostäder, fördelade på tre olika höghus. Exakt hur många bostäder det blir klarnar under planeringens gång, i takt med att efterfrågan och behoven kartläggs grundligare.
Att det blir energisnåla och klimatsmarta bostäder står redan klart. Materialet som används till höghusen kommer att vara CLT-element, alltså korslimmat trä. Det beskrivs som ett miljövänligt och ekologiskt byggmaterial.

Kvarterstänkande

Det mest speciella med det nya kvarteret är kanske ändå kvarterstänkandet. Omsorg Bostäder vill skapa ett generationsöverskridande kvarter där alla från barnfamiljer till seniorer kan trivas tillsammans.
För att möjliggöra det sätts tjänster och delningsekonomi i fokus. En rad med olika tjänster som underlättar livet kommer att finnas tillgängliga, allt från hemservice till städning och friskvård.

Delningsekonomin syns till exempel genom tillgång till gemensamma elcyklar och skapandet av en bilpool.
– En elbilpool minskar behovet av en egen bil, åtminstone kan man sannolikt skippa familjens andra bil, säger Saul Mäenpää.

Läs hela artikeln om vårt projekt i Vasa Insider