Kun valtatie E8 sai uuden reitin Vaasan Kivihaan ja Mustasaaren Stormossenin välille, avautui täysin uusia mahdollisuuksia suunnitella kaupungin keskustaa Mustasaaren keskustassa Smedsbyssä. Kuntatekniikan rakentaminen aloitettiin jo vuonna 2017, ja rakentaminen tapahtuu useissa vaiheissa. Uusi keskustan liikenneympyrä, jaettu tila ja täysin uusi mukava aukio on valmistunut vuosina 2018-2020. Ambitiösa målsättningar ställdes i samband med uppgörandet av detaljplanen för Smedsby centrum

Yksityiskohtaisen suunnitelman avulla voidaan rakentaa noin 20 uutta kerrostaloa, joihin mahtuu kauppoja ja koteja noin 600 asukkaalle. Kunta asetti tavoitteensa luoda miellyttävä ja moderni keskus, jossa on helposti saatavilla oleva palvelu, jossa eri sukupolvet voivat seurustella ja tavata luonnollisella tavalla. Että helposti saatava palvelu yhdistetään sukupolvien väliseen asumiseen ja virkistysmahdollisuuksiin samassa naapurustossa. Olemme päättäneet kutsua hybridi-alueiksi. Ensimmäinen entiselle Smedsby-aukiolle rakennettu hybridinaapurusto oli muuttovalmis kesällä 2020.

Kunnalle on tärkeää, että keskuksen rakentaminen edustaa uutta teknologiaa ja kestävää ympäristöajattelua, joka vähentää hiilijalanjälkeä. Ottaen huomioon olemassa olevan vankan Pohjanmaan puutalorakentamisen tuntemuksen, tuntui luonnolliselta, että kunta asetti tavoitteeksi, että jotkut kerrostalot rakennettaisiin puusta. Wooden Network Bothnia on hanke, jossa kunta on aktiivinen osapuoli. Se yhdistää puutalorakentamisen asiantuntijoita ja urakoitsijoita, joissa painopiste on Pohjanmaan teollisessa puutalorakentamisessa monikerroksisten rakennusten muodossa. Haastamaan talonrakentajat ajattelemaan uutta, kunta on avannut mahdollisuuden alentaa vaatimuksia pysäköintipaikkojen lukumäärälle, jos rakennusurakoitsija tai kiinteistöyhtiö sitoutuu telakointiratkaisuihin tai muihin älykkäisiin järjestelmiin, joissa talossa asuva voi vuokrata ajoneuvon.

Kunnan puolella olimme iloisesti yllättyneitä, kun SJT Trade Oy ja MKM Solutions Oy ottivat meihin yhteyttä ja kertoivat meille Omsorg asuntokonseptista. Tuntui kuin kaikki palaset olisivat loksahtaneet paikoilleen kerralla. Kävi ilmi, että Omsorg Bostäder, MKM Solutions Abs ja kunnan tavoitteet tulevaisuuden asumisesta, valinnaisesta helppopääsyisestä palvelusta, kestävästä puurakentamisesta, energiateknisistä ratkaisuista, ympäristövaikutuksista ja innovatiivisista ratkaisuista olivat linjassa. Asuminen ei tarkoita vain katon saamista pään yli, vaan se tarkoittaa paljon enemmän. Hyvinvointi, turvallisuus, elinvoima ja palvelut ovat tärkeitä. Omsorg asunnot -konseptin avulla voimme tarjota entistä paremman valikoiman Smedsbyn keskustassa. Kunnan puolelta odotamme jo innolla, milloin Omsorg Asunnot ja MKM Solutions Ab esittävät lopulliset ratkaisunsa ja aloittavat rakentamisen.

Ben Antell, tekninen johtaja

Leave a Reply